LEGEATTEST VIDEREGÅENDE SKOLE
Skal du ha legeattest, må du komme på en time. Skoleelever som trenger legeerklæring på fravær må ta kontakt med oss på legekontoret 1.fraværsdag, så tidlig som mulig.

Dersom du er borte fra skolen pga svært smittsom sykdom (f.eks omgangssyke) og ser at du kommer til å måtte være borte fra skolen flere dager, ønsker vi at du gir beskjed til oss første fraværsdag og at du så kommer på en time når risikoen for videre smitte er mindre (ved omgangssyke vil det si fravær av diaré og oppkast).

Altså man må allikevel ta kontakt 1. fraværsdag. Legeerklæringer tilbakedateres i utgangspunktet ikke.

Fraværsreglene for elever i den videregående skole (10%-regelen) medfører betydelig ekstraarbeid for fastlegene. Vi minner om at det ikke er nødvendig å ha legeattest for skolefravær ved sykdom før fraværet i et eller flere fag overstiger 10%.

Beskjed om fravær og bestilling av legetime gjøres ved å ringe kontoret.
 
Legeforeningen:
Behov for legeerklæring ved akutt sykdom
Ved behov for legeerklæring bør eleven som hovedregel inn på legetime, og denne henvendelsen må da prioriteres opp mot legekontorets kapasitet mtp ledige ØH timer. Dersom det ikke er mulig å prioritere eleven for time samme dag, journalføres telefonkontakten og eleven får time så snart som mulig f.eks. neste dag. Legeerklæringen kan da tilbakedateres fra første journalførte kontakt med legekontoret. Tilsvarende der eleven ikke kan/bør komme på legekontoret, for eksempel på grunn av smittefare ved omgangssyke, sterk migrene, influensa. Legen må da vurdere konkret om man har tilstrekkelig informasjon til å utferdige fraværsattest for eleven i henhold til regelverket for legeerklæringer, jf nedenfor.
 
Behov for legeerklæring ved kronisk sykdom
Noen elever har behov for å dokumentere kronisk sykdom som gir økt risiko for fravær. Ved slike forespørsler der det ikke er akutt sykdom, bør eleven oppfordres til å bestille ordinær time hos fastlegen som så utsteder legeerklæring. Legeerklæringen bør beskriver hva slags fravær som kan forventes ut i fra sykdommens art/forløp – inkludert et estimert antall timer/dager. Dersom fraværet ligger an til å stige utover det estimerte, eller ved fravær av annen årsak, bør eleven komme til ny legevurdering.
 
Regler om legers attester/ erklæringer
Legeforeningen har fått tilbakemelding om mange ulike løsninger på legekontorene for å redusere presset på fastlegekapasiteten. Vi vil minne om at helselovgivningen stiller detaljerte krav til utstedelse av attester og erklæringer.
Å utforme legeerklæring for å attestere sykdom er definert i lovverket som en legeoppgave og som hovedregel må legen treffe pasienten. Legen er å regne som sakkyndig i denne rollen og legeerklæringen skal bygge på et faktisk og medisinsk opplyst grunnlag. Det skal være innhentet tilstrekkelig informasjon og være foretatt så omfattende undersøkelser som formålet med erklæringen tilsier. Legene må også iaktta etiske regler i sitt attestarbeid. Det skal ikke avgis erklæring dersom legen mener at det ikke er saklig grunnlag for det.
Krav til attester og erklæringer følger av helsepersonelloven, forskrift om krav til helsepersonellets attester, erklæringer o.l. (18.12. 2008 nr. 1486)  og av Legeforeningens etiske regler for leger.